Hannah Ryggen

1894-1970

Internasjonalt anerkjent billedvevkunstner

Hannah Ryggen var en internasjonalt anerkjent billedvevkunstner med utstillinger over store deler av verden. Hun har mottatt en rekke utmerkelser, deriblant ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden.

Hannah var født i Malmø, med pikenavnet Jönsson. Tidlig i livet møtte hun ektefellen Hans Ryggen og flyttet med ham til Ørlandet, der begge virket som kunstnere og småbrukere fra 1924 til 1956, da han døde og Ryggen flyttet til Trondheim.

"Den som lever på en stjerne" regnes blant hennes hovedverk. Det hang i vestibylen i høyblokka i Regjeringskvartalet og ble betydelig skadet da bomben eksploderte 22. juli 2011. Ryggens billedtepper er sterkt preget av hennes samfunnssyn, av hennes glødende antifascisme og antimilitarisme. Hun kjente også sitt materiale, saueullen, til bunns: Hun både spant, farget (nesten bare naturfarger) og vevde selv, med motivene i hodet, uten bruk av skisser på kartong. Nordenfjeldske kunstindustrimuseum har den største samlingen av kunstverkene hennes og låner dem ofte ut. I tillegg er Hannah Ryggen representert ved en lang rekke kunstmuseer og gallerier ellers i verden.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423