Ellinor Flor

1946-

En av Norges mest særpregede tekstilkunstnere

Ellinor Flor er en av landets mest fantasifulle og særpregede tekstilkunstnere. Både strikkemønstrene hennes, hattene og de øvrige kreasjonene er ofte inspirert av eldre tradisjonsplagg. I kunstkretser regnes hun som en foregangsfigur innenfor den norske neotradisjonsbevegelsen.

Flor er født i Steinkjer, men vokste opp med mye kjærlighet hos sine adoptivforeldre i Roan. Allerede som småjente likte hun å «spjåke seg ut» med det lekreste hun fant av dametøy, smykker og høyhælte sko.

Etter å ha kommet inn ved Kunst- og håndverkskolen i Bergen i 1976, ble interessen for klær og mote ytterligere forsterket selv om tekstilmiljøet hun ble en del av var mer opptatt av den politiske dagsorden enn hun var.

I 1980 deltok hun på sin første utstilling, ved Vestlandske kunstindustrimuseum. Samme år flyttet hun med mann og sønn tilbake til Trondheim der karrieren etter hvert skjøt fart med invitasjoner til fornemme utstillingssteder både i Norge og utlandet. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum har blant annet hatt to store retrospektive utstillinger med henne (1996/2006). I tillegg til å designe mønster for Alessi samt OL på Lillehammer i 1994, har arbeidene hennes blitt vist i München, Praha, Milano, Roma, New York, Stockholm og Taipei.

I Trøndelag ble kontakten med Selbu Husflidssentral avgjørende. Mellom Flors kreative fingre fikk de velkjente svart-hvite selburosene nytt liv i jakker og drakter av ulike slag. «Rosa heimafrå» var først navnet på en strikkedrakt, siden en kunstbok. «Diva, donna, darling» var navnet på neste bok. Flor har ellers designet Trondhjemsdrakten samt guidedraktene til Stiklestad Nasjonale Kultursenter og Håkonshallen. Teaterkostymer og kirketekstiler har det også blitt en hel del av – i tillegg til priser og utmerkelser av mange slag, blant annet Sør-Trøndelag fylkes kulturpris, Roan kommunes kulturpris og Jacobprisen fra Norsk Form. Siden 1993 har Ellinor Flor bodd i Oslo.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423