Liv Ullmann

1938–

En av verdens fremste skuespillere og regissører

Liv Ullman regnes blant verdens fremste skuespillere med en rekke store film- og teaterroller på CV-en. Hun har også fått mye ros som film- og teaterregissør – og for sine forfatterferdigheter, og har mottatt en lang rekke gjeve priser og nominasjoner til priser for sin innsats på lerretet og på scenen, bl.a. Golden Globe og Oscar. 25. mars 2022 ble hun hedret med æres-Oscar som en anerkjennelse av hennes posisjon i filmhistorien. Hun har også vært jurypresident for filmfestivalen i Cannes.

Ullmann er født i Tokyo der faren jobbet fram til krigsutbruddet. Da flyttet familien til den norske basen Little Norway i Toronto. Faren døde i 1945, og moren reiste tilbake til Trondheim med Liv og hennes søster.

Liv ble tidlig interessert i teater og debuterte i sin første virkelige teaterrolle som 11-åring. Fra 20-årsalderen fikk hun viktige teater- og filmroller i flere norske produksjoner.

Det store internasjonale gjennombruddet kom med Jan Troells: «Utvandrerne», og like etter startet samarbeidet med Ingmar Bergman. Hun fikk fremtredende roller i ti av hans store filmer fra 1966 til 2003, bl.a. «Persona» og «Høstsonaten». Den norske «An-Magritt» (1969) må ikke glemmes. Heller ikke «Scener fra et ekteskap» (1973). Innimellom alt dette strømmet tilbudene inn fra både fra Broadway og Hollywood, med påfølgende nominasjoner til flere priser.

Som regissør må Ullmann særlig huskes for både «Kristin Lavransdatter», «Frøken Julie», «Fortrolige samtaler» og «Sporvogn til begjær».

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423