Minda Øyen

1874-1920

Mest kjent som "Piken fra apoteket"

Minda Øyen er mest kjent som «Piken fra apoteket». En fredagskveld i 1888 ble 14-åringen Minda invitert inn på et bakrom på Svaneapoteket og trolig skjenket full. Tidlig neste morgen ble hun funnet ute på Torvet med klær og hodeplagg i uorden. Hun lot seg ikke vekke. Politiet ble tilkalt og plasserte henne i fyllearresten. Der våknet hun utpå formiddagen og forklarte at en løytnant hadde lurt henne inn på apoteket. På bakrommet var det også en ung farmasøyt og enda en mann. De hadde gitt henne to glass konjakk, siden husket hun ingen ting.

Politikammeret tok lett på etterforskningen, Farmasøyten ble innkalt til avhør, men nekta for å ha «pleiet legemlig omgang», løytnanten hadde forsvunnet og den tredje mannen, en fotograf på 54 år, var heller ikke å finne. Minda ble ikke undersøkt av lege. Til politiet hadde hun sagt at hun var 17 år. Saken ble henlagt. Men Mindas tante og mor ga seg ikke. De troppet opp på politikammeret etter tur, men uten å bli hørt. Etterpå gikk Mindas foreldre til redaktøren av Dagsposten for å få hjelp til å skrive en klage til Politimesteren, uten at det hjalp.

En måned etterpå trykte Dagsposten en artikkel om saken, og stilte seg på Mindas side. Avisa mente at politimesteren stoppet etterforskningen fordi Minda kom fra fattige kår, mens de tre mennene var av god familie. Saken førte til opprørsstemning i byen. To kvelder på rad tørnet demonstranter og politi sammen i rene gatekamper utenfor politimesterens bolig. Demonstrantene ble spylt med brannslanger, en tropp soldater fra underoffisersskolen gikk inn i folkemengden med gevær som de slo og dytta med, borgermesteren truet med å skyte med skarpt. Saken fikk voldsom oppmerksomhet – og kampen fortsatte inn i politikken og pressen. Høyre og Adresseavisen sto sammen mot Venstre og Dagsposten. Rykter ble satt ut om Mindas tvilsomme seksualmoral også før hendelsen i apoteket. Flere av demonstrantene ble fengslet og straffet.

Løytnanten innrømmet etter hvert å ha prøvd å tiltvinge seg omgang med jenta på apoteket – og fikk 30 dagers festningsarrest. Men Minda måtte slite med skammen. Hun fikk ikke jobb. Ingen ville ansette en som henne. Som 20-åring gikk hun ombord i et emigrantskip til Chicago.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423