Ingeborg Nervik

1877-1947

Trondheims første kvinnelige varebilsjåfør

Hun var ei ekte torgkone med et ukuelig pågangsmot og humør. Hun kom fra Inderøy. Som nykonfirmert flytta hun til Trondheim og gifta seg tidlig. Ingeborg Nervik mista mannen sin i 1920. Hun ble hun sittende igjen med eneansvar for 8 barn. Hun solgte blomster fra torvet i byen i over 30 år. Blomstene kom fra Ørdals Gartneri som lå på Tempe. Innehaveren av gartneriet mente frakten ville bli rimeligere med en bil enn med hest og kjerre. Ingeborg Nervik så også dette som praktisk. Hver dag året rundt kom hun kjørende i en Ford. Hun tok bilopplæring hos Gundersen sjåførskole i 1924 og ble sjåfør i 1928. Den gang var kvinneandelen blant de som hadde kjørekort 1%. Hun ble den første kvinnelige yrkessjåføren i byen. Eller som det står i en reportasje i Nidaros fra 1929, hun ble den første «nyttige sjåføren».  

I samme intervju forteller hun at Forden hadde gitt henne lite trøbbel. Det verste var da hun punkterte på Elgeseter bro. Fordi hun ikke var så god på det tekniske, måtte hun vente til det kom en som hadde verktøyet i orden. Hun mente å vite at det også var en annen kvinne som kjørte varer med bil i Trondheim. Ei hun møtte på veien hver dag som fraktet tønner og potetsekker. Ingeborg Nervik hilste og vinket, men den andre kvinnen så bare rett frem. Hvem dette var, fikk hun aldri rede på. 

Under krigen fikk Ingeborg Nervik kjøreforbud av tyskerne og begynte å arbeide på gartneriet. Det ble en stor overgang. I 1947 fylte hun 70 år og var fortsatt frisk og rask.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423