Lise Lotte Strand

1988-2013

Ung politisk aktivist i LO, Rødt og Nei til EU.

Lise Lotte Strand ble bare 25 år, men var allerede en markant politisk aktivist på venstresiden i Trondheim. Utenom politikken var dansen livet for henne. Hennes engasjement kom klart til uttrykk i hennes egen blogg. Mandag 2. mai 2011 skrev hun:

- Da har jeg endelig fått deltatt på 1. mai igjen etter å ha gått glipp av de to foregående./…/Det er lite som føles bedre enn å gå i tog sammen med kamerater i fagbevegelsen på 1. mai. LO i Trondheim hadde booka fagforbundets leder, Jan Davidsen, som årets hovedtaler på torgmøtet. Og da føler man seg fort litt liten når man skal holde appell rett etter han.

Hun uttrykte sterkt engasjement for mennesker i limbo og skrev mandag 11. juli 2011 et blogginnlegg om papirløse iranske asylsøkere:

- Vi krever at Norge gir disse menneskene opphold på humanitært grunnlag.

Lise Lotte Strands livsfortelling henger nøye sammen med metoo-bevegelsen.

Da #metoo-emneknaggen begynte å spre seg i midten av oktober 2017, tok det ikke lang tid før det utviklet seg til et bredt globalt fenomen. I løpet av noen måneder vinteren 2017–2018 gikk det norske arbeidslivet gjennom en kollektiv oppvåkning. #Metoo slo sprekker i patriarkalske maktstrukturer og belyste asymmetriske seksuelle relasjoner. Sakene som rullet opp i de politiske partiene var svært ulike og ble behandlet deretter. Lise Lotte Strands metoo-historie, som endte med et tragisk selvmord, kom opp før #metoo tok av. Den ble behandlet i LO i Tondheim og i Rødt. Mange mente at Lise Lotte Strands erfaringer ikke var noen sak og uttrykte lignende holdninger som motstandere/skeptikere av #metoo hevdet;  «Dette er bare nymoralisme!» «Er det ikke lov å flørte mer nå da?»

Lise Lottes søster har skrevet flere offentlige Facebook-innlegg siden 2018 med emneknaggene #rettferdighetforliselotte #shetoo #enlillesøsterforlite. Innleggene kan man finne under disse. Her er utdrag av det første innlegget søsteren skrev, på det som skulle ha vært Strands 30-årsdag:

- Min kjære lillesøster Lise Lotte Strand. For deg skal jeg prøve å sette ord på hvor fortvilende det har vært å tenke på at om #metoo kampanjen hadde eksistert for 5 år siden, da hadde jeg kanskje kunnet gratulere deg i dag.

Søsteren skriver om det store politiske potensialet Lise Lotte hadde. Hun var 19 år gammel da hun var med med på å starte opp ungdom mot EU i Trondheim, satt i styret i Nei til EU Trondheim, ble regionsekretær i Rød Ungdom Trondheim, var vara i bystyregruppen for Rødt fra 2011, leder for LOs ungdomsutvalg i Trondheim og ungdommens representant i styret i LO Trondheim. Og. Hun studerte samfunnsøkonomi ved NTNU.

Søsteren avslutter innlegget med å fortelle at Lise Lotte Strand var 19 år da hun begynte å samarbeide med en godt voksen, gift mann som var 58 år, det vil si 39 år eldre enn henne. Hun beskriver ham som en mentor som Lise Lotte så opp til. I alle de organisasjonene hun var aktivist i og hadde posisjoner i, var han i ledende posisjoner. Han etablerte et forhold til henne, selv om han klar over at Lise Lotte var sårbar og hadde mye tung bagasje med seg fra barndom og oppvekst. Søsteren avslutter bursdagsinnlegget:

-er ikke det som skjedde min søster mer enn en liten storm i et vannglass, som fort blåste over?
[...]
Gratulerer med dagen Lottiz! Storesøster savne dæ!

Lise Lotte Strands historie har fått svært lite mediedekning og det er aldri blitt tatt et ordentlig oppgjør med det som hendte.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423