Mia Sofie Landsem

1997-

Etisk hacker - bekjemper spredning av nakenbilder på nett

Mia Landsem ble særlig kjent for offentligheten da hun hjalp håndballspilleren Nora Mørk som fikk mobiltelefonen sin hacket og private bilder spredd på nett. Siden har hun gitt gratis hjelp og støtte til hundrevis av personer av alle kjønn og ulik alder. Mange av dem har opplevd å få nakenbilder spredd på nett, men også utpressing og svindel er utbredt.

Hun har hatt viktige møter med mange, blant annet stortingsrepresentanter, med ansatte og brukere av krisesentre og asylmottak - samt elever, foreldre og lærere ved en lang rekke skoler. Alle vil vite mer om nett-trakasseringen som ofte får fatale følger for den som rammes. Flere av de utsatte forteller om angst, depresjon og selvmordstanker.

Mia Landsems virksomhet som «nettdetektiv» er godt dokumentert i NRK-programmet «Nakenbildejegeren» samt i TV2s «Åsted Norge». Hun har også fått flere priser blant annet Jenteprisen 2018 samt nominasjoner til priser som Årets navn (Dagbladet), Årets Trønder (Adresseavisen/NRK), Årets modigste kvinne (Tara). I 2020 ga hun ut boka «Trygg på nett».

Men Mia Landsem blir ikke bare hyllet for sin virksomhet. Nesten daglig utsettes hun for trusler, for hets og mobbing. Familien hennes rammes også av den samme hetsen.

Derfor er det godt at hun kan forsvare seg: Som norgesmester og dobbelt nordisk mester i kampsporten taekwondo, flere seire i internasjonale rankingstevner og som tidligere juniorlandslagsutøver, tåler hun en støyt. Årene som student ved Norges Idrettshøgskole sitter også i kroppen. I 2015, bare 18 år gammel, avvæpnet hun en mann som truet tilfeldige personer med machete på Torvet i Trondheim. Dessverre hadde han også kniv og rakk å skade to personer før han ble stanset. Hun ga førstehjelp til en av de skadede før ambulansepersonell kom til stedet.

Hun jobber nå som etisk hacker for et firma som driver med dette. I tillegg tilbyr hun hjelp og foredrag fra eget firma.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423