Inger Sitter

1929-2015

Regnes blant Norges fremste billedkunstnere

Inger Sitter regnes blant Norges fremste billedkunstnere. Hun er godt representert ved store museer og gallerier i inn og utland. Utsmykningsoppdragene har også vært mange og fremtredende. Steininstallasjonene hennes utenfor Vitenskapsmuseet i Trondheim er kjent for mange.

Sitter er født i Trondheim, men store deler av oppveksten bodde familien i Antwerpen fordi faren var styrmann i utenriks fart. Som 13-åring debuterte hun på Sommerutstillingen ved Trondhjems Kunstforening, som den yngste debutant noensinne. To år senere begynte hun ved Statens kunstakademi der bl.a. Per Krohg var hennes lærer. Hun fortsatte kunststudiene sine i Antwerpen og Paris.

I 1955 giftet hun seg med Carl Nesjar og kom med ham med i utsmykningen av det nye Regjeringskvartalet sammen med Picasso.

Fra 1981 til 1984 var Sitter professor ved Statens kunstakademi, og den første kvinnen i en slik posisjon.  Kunstpolitisk var hun også aktiv og var med på å stifte Sosialistisk Kulturarbeiderlag i 1968. I 2010 ble hun utnevn til Kommandør av St. Olavs Orden, i 2011 fikk hun Norsk kulturråds ærespris – en i rekken blant svært mange æresbevisninger.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423