Randi Stene

1963-

Internasjonalt kjent operasangerinne og operasjef

Operaen «Carmen» i solskinn på Torvet i Trondheim var en av de aller største festdagene under feiringen av tusenårsjubileet i 1997. Hovedrollen, som den ildfulle sigøynerjenta Carmen, hadde landsdelens fremste operastjerne, Randi Stene.

23 år senere inntok samme stjerne en ny og viktig scene: Hun ble operasjef for Den norske Opera & Ballett. Korona-pandemien førte til mange avlysinger i starten, men fra sommeren 2022 gikk det meste på skinner. Blant annet ble Czardasfyrstinnen (som trans) svært godt mottatt.  Rollen som Tatjana Larin i Tsjajkovskijs «Eugen Onegin» har Stene selv tatt ansvar for.

Etter debuten som Maddalene i operaen Rigoletto ved Rosendal Teater i 1984, fortsatte Randi Stenes aktive karriere ut i den store verden. Odelsjenta fra Byneset, som startet med pianospill, korsang og korpsmusikk, fant veien til musikklinja ved Heimdal videregående skole og videre til sang- og musikkstudier i Oslo og København. Hun var solist og fast tilknyttet Det Kongelige Teater i København fra 1988 til 2020.

Stenes internasjonale gjennombrudd kom i 1991, i den engelske konkurransen «Cardiff Singer of the World» samt i rollen som Octavian i Rosenkavaleren ved Théâtre du Châtelet i Paris.

Siden ble det mange store roller for mezzosopranen ved andre viktige scener: Blant annet Metropolitan i New York, Covent Garden i London, Bastille-operaen i Paris. Flere fremtredende Wagner-roller har det også blitt. Repertoaret hennes er bredt og omfatter eldre og nyere musikk, både til konsert- og kirkebruk. Hun har gjort flere cd-innspillinger.

Stene er også mye brukt som pedagog, og fra 2009 til 2020 var hun professor i sang ved Norges Musikkhøgskole. Fra 2013 var hun knyttet til Trondheim Symfoniorkester og Opera, først som casting-ansvarlig, senere som operasjef.

Kontakten med Trondheim og Trøndelag har vært viktig for Randi Stene. I 2000 var hun med på urframføringen av operaen «Hjerter Dame» av Bertil Palmar Johansen og Cecilie Løveid, i rollen som Victoria Bachke. Begivenheten fant selvfølgelig sted på Ringve. To år senere tok hun initiativ til festivalen «Sommersang på Ringve» som ble gjentatt åtte somre på rad.

Kårboligen på Sjurstu Stene er base når Randi Stene og familien besøker Trøndelag. Om hun flytter tilbake på mer permanent basis er uvisst. Statusen som odelsjente står stadig ved lag.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423