Mariam Rasouli

1985-

Trosser en kvinneundertrykkende kultur i Afghanistan

Mariam Rasouli  er født i Afghanistan der hun bare fikk ni måneder skolegang. Hun ble giftet bort til en ukjent mann da hun var 12 år og etter flere aborter fikk hun en sønn da hun var 16. Hun ble revet vekk fra sønnen og drevet på flukt over Middelhavet. Hun trodde aldri hun skulle overleve. På flukten møtte Mariam Rasouli mannen som hun har to barn med. Sammen med sin nye ektemann reiste hun gjennom Europa og endte på asylmottak i Norge. Først på Trandum transittmottak, så på Ulsteinvik asylmottak. Vinteren 2004 fikk hun oppholdstillatelse i Norge.

Mariam Rasouli har et flott, tykk, bølget hår, som hun aldri har vært redd for å vise fram etter at hun kom til Norge. I  flere år var hun med i Teater Polyfon, et teatertilbud for asylsøkere og innvandrere. Allerede da løftet hun modig frem mange av fortellingene som også finnes i romanen «Blomsten og Trollet». I møtet med andre gjentar hun ofte: «Norge er et land der kvinner er likestilt med menn. Det vil jeg benytte meg av!»

Hun har vært svært aktiv i frivillig arbeid.  Flere ganger har hun stått fram i media  og løftet opp ulike sider ved den kvinneundertrykkende kulturen hun vokste opp i.

I alle årene etter at hun fikk oppholdstillatelse, har hun jobbet med «Blomsten og Trollet», der fortellingene er hentet fra kvinnelivet i Afghanistan. Hun har hatt Bernt Hauge fra Rådgivningsgruppa i Trondheim som sin skyggeforfatter. Av ham lærte hun også at menn kan være en venn og en støtte.

Det ferdige bokmanuset hadde ligget urørt i en skrivebordsskuff i syv-åtte år, fordi  hun ikke turte å ta risikoen på responsen fra en middelaldersk æreskultur, som mange har tatt med seg til Norge. Da Taliban gjenerobret makten i Afghanistan i august 2021, var tiden inne.

Rasouli sier selv at hun er klar over risikoen som bokutgivelsen medfører, men det er viktig at folk i Norge vet hvordan det virkelig er i Afghanistan.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423