Cissi Klein

1929-1943

Livsglad jente som ble drept i Auschwitz bare 13 år gammel

Cissi Klein ble født i Trondheim av jødisk/baltiske foreldre som hadde kommet til Norge tidlig på 1900-tallet. Familien bosatte seg i Trondheim og startet butikken Sæpemagasinet i Thomas Angells gate. Cissis far og bror ble arrestert etter ordre fra tyske okkupasjonsmyndigheter i oktober 1942, og satt på Falstad i en periode. Cissi ble arrestert på Kalvskinnet skole (med klasserom på Husmorskolen i Dronningens gate) halvannen måned senere, og ble holdt fanget i en leilighet sammen med andre jødiske barn og kvinner, mens moren, som overlevde krigen, lå på sykehus. Trolig ble Cissi deportert med samme fangeskip som faren og broren til Polen i mars 1943. Antakelig ble hun drept samme dag som hun kom til Auschwitz, bare 13 år gammel.

1995 ble det satt opp et minneskilt over henne på huset der familien bodde, på Museumsplass. I 1997 fikk hun sitt eget minnesmerke, en skulptur av en liten jente som sitter på en benk i parken ved barndomshjemmet. Tone Ek og Tore Bjørn Skjølsvik har laget skulpturen, som elever fra Kalvskinnet skole har pleid å besøke hvert år. I 2021 ble det bestemt at Trondheims nye videregående skole som skal oppføres på Falkenborg skal hete Cissi Klein videregående skole.

130 av de 260 medlemmene i Det Mosaiske Trossamfunn i Trondheim før krigen, ble drept eller mistet livet på andre måter under krigen.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423