Lesbisk feminisme i kunst, kultur og aktivisme

Lesbisk feminisme i kunst, kultur og aktivisme

Feministhuset markerer Skeivt Kulturår 2022 med ei spesialutstilling i samarbeid med kunstner, forfatter og aktivist Inge Ås. Feministhuset har engasjert seg i kjønnsbalanse i offentligheten gjennom arbeidet med Wall of Feminism som nå har fått sin permanente plass i det nyrehabiliterte Olavskvartalet.

Som kvinner kjenner vi godt til det krevende og vanskelige arbeidet med å synliggjøre kvinner i eksisterende
museer og i kulturinstitusjoner. Nå ønsker vi å rette oppmerksomheten mot ei underkommunisert side ved historien, nemlig lesbiske kvinners bidrag i historie og samtid.

Om utstillinga:

Utstillinga bygger på Inge Ås arbeid med sakprosa/kunstboka Vi spiste, sov og drakk feminisme, og består av plakater, foto, film, tekster og annet historisk materiale fra 70- og 80-tallet. Mye av materialet konsentrerer seg rundt miljøet ved Kvinnehuset i Oslo, og kvinneverkstedet Sfinxa. Historien til Kvinnehuset har vært en inspirasjon for flere i arbeidet med å utvikle et bærekraftig Feministhus her i byen. Utstillinga er åpen hver lørdag fra 13.00-16.00 i perioden 23. april - 21. mai.

Om kunstneren:
Inge Ås er billedkunstner, forfatter og har vært aktivist helt fra starten av
Nyfeministene i 1970. Hun var en av initiativtagerne til kvinnegruppa i DNF-48 i 1973, Lesbisk Bevegelse og Kvinnehuset i 1975, performancekunstner i Seriøsgruppa fra 1974 og offset- og silketrykker ved Kvinneverkstedet SFINXA 1977-89. Som en kvinnelig parallell til kunstgruppa GRAS, produserte SFINXA politisk inspirerte plakater og postkort, samt trykket fanzinen Lavendel-expressen som ble solgt over hele Skandinavia.

Dette er materiale som ikke har vært vist i Trondheim tidligere, men som nå blir stilt ut på Feministhuset i en periode på én måned. Inge Ås er dessuten initiativtager
og forkvinne i KBA, Kvinnebevegelsens Arkiv, med hovedansvar for 70-80-tallet. KBA samarbeider med Kvinnemuseet på Kongsvinger. Ås sitter på det største arkivmaterialet om lesbiske aktivister i Norden, i tillegg til en stor internasjonal plakatsamling.

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423