Asieh Amini

1973-

Poet, aktivist og ytringsfrihetsforkjemper

Asieh Amini holder fanen med parolen «Kvinne Liv Frihet» høyt.

Hun er født i Mazandaran-provinsen i nord-Iran og har tre søstre. Hun studerte journalistikk ved Allameh Tabataba’i Universitetet i Tehran i 1993. Samtidig med at hun begynte på universitetet, startet hun sin journalistkarriere. Fra 1997 arbeidet hun i en avis, «Zan», som fokuserte på kvinnespørsmål. I 2000 ble hun redaktør  for samfunnsdelen i avisen «Etemaad» og samtidig driften hun websiden «Women in Iran». I 2004 kom Amini over en historie fra en landsby i Iran. En 16 år gammel jente, Atefeh Sahaaleh, var blitt hengt. Hun sjekket opp hva som hadde skjedd og fant ut at jenta var blitt voldtatt av naboer og andre siden hun var ni. Da hun var tretten ble Atefeh Sahaaleh arrestert og dømt til hundre piskeslag, fordi hun hadde hatt sex utenfor ekteskapet. Og så fortsatte overgrepene. Etterhvert fikk Amini rede på mange slike eksempler der jenter var voldtatt, anklaget og straffet på denne eller andremåter. Hun skrev om disse sakene i kvinnetidskriftet «Zanan» og dette fikk internasjonal oppmerksomhet. Ved siden av journalistikken, uttrykte hun seg gjennom poesi, noe hun begynte med allerede som 13-14 årig. I 2005 kåret UNESCOs kontor i Iran Asieh Aminis debutbok som den mest fremstående poesibok skrevet av en debutant i Iran.

Asieh Amini ble etterhvert en aktivist i kvinnebevegelsen i Iran og en stemme i kampanjene mot steining og henrettelse. I oktober 2006 etablerte hun, sammen med flere, «Stop Stoning Forever Campaign». I mars 2007 ble Amini og 32 andre kvinner arrestert da de gjennomførte en «sitdown» aksjon. Asieh ble sluppet fri etter fem dager. Etterhvert brant det så mye under føttene hennes at hun måtte rømme fra Iran. Ved årskiftet 2009/2010 kom hun til Trondheim sammen med mann og barn, som fribyforfatter.

Med diktsamlingen Kom ikke til mine drømmer med gevær (2011) blir norske lesere kjent med en markant poetisk stemme som formidler sterke bilder mot en mørk bakgrunn, men hvor også håpet er representert. Hun har tatt en master fra NTNU i Tverrfaglige kulturstudier (Likestilling og mangfold) og i 2019 fikk hun Kulturrådets aspirantstipend. I 2022 viste Trøndersk forfatterlag at de verdsatte hennes arbeide, da det ble bestemt at Asieh Amini skal få bo i Trondheim sin forfatterbolig Adrianstua de neste fem årene. Hun fortsetter kampen for ytringsfriheten i samarbeid med norske PEN, der hun er med i styret. Amini har opprettholdt sine kontakter med kvinne- og mennskerettighetsbevegelsen i Iran. Dette har vært viktig, da hun har bidratt mye med å dokumentere og løfte frem navnene på arresterte, henrettede og sårede i forbindelse med «Kvinne, liv, frihet»-protestene, som oppsto høsten 2022. Bakgrunnen  for protestene var at den kurdisk-iranske kvinnen Mahsa Jina Amini døde etter å ha vært i moralpolitiets varetekt. I løpet av høsten 2022 og tidlig vår 2023 har protestene utviklet seg til å inkludere krav om regimeendring i landet. Asieh Amini har stått i spissen for solidaritet med denne protestbevegelsen eller revolusjonen, gjennom PEN, med sin aktivisme og på talerstolen. Hun uttaler:

- I hjertet mitt har jeg tro på en endring. Jeg tror på folket i Iran.

Utforsk Wall of feminism videre

Støtt Feministhuset – Vipps til 606685

Feministhuset tar gjerne i mot bidrag, for å sikre aktivitet og daglig drift.

Vipps til 606685
Grasrotandelen org.nr. 924680423